Welke maximale internetsnelheid kan ik krijgen op mijn adres?

Welke maximale internetsnelheid kan ik krijgen op mijn adres?

Locatie

De maximaal haalbare internetsnelheid hangt af van een aantal factoren zoals uw locatie, provider en bekabeling in uw huis. Hieronder vind u meer uitleg.

Allereerst is uw (geografische) locatie een belangrijke factor. De internetverbindingen lopen via kabels in de grond. Deze kabels kunnen tot verschillende netwerken behoren. Zo worden TV kabels gebruikt (kabel), telefoonnetwerk (koper/ADSL) of tegenwoordig ook van glasvezel (fiber/glas). Het materiaal is bepalend voor de maximale snelheid haalbaar is (koper haalt snelheden tot 200MB/s,  ADSL tot 50MB/s en glasvezel tot wel 500MB/s voor down- én uploaden). Niet alle netwerken liggen overal in Nederland. Zo kan het voorkomen dat u, op basis van uw locatie, een beperkte keuze hebt in de aanbieder, maar ook het soort abonnement en snelheden.

Provider / aanbieder

Ten tweede is uw provider oftewel de aanbieder bepalend. De verschillende internetproviders maken gebruik van verschillende soorten netwerken. De maximale snelheid die geboden kan worden is dus mede afhankelijk van uw internetprovider. De zogeheten ‘kabelaars’ (internetaanbieders die internet aanbieden via koper/kabel) zijn UPC en Ziggo. KPN biedt internet aan via het telefoonnetwerk of ADSL en tegenwoordig op steeds meer plaatsen ook via glasvezel. Benieuwd of er in uw regio al glasvezel ligt? Kijk dan in dit overzicht van Reggefiber.
De diensten die u gebruikt hebben ook invloed op uw internetsnelheid. Steeds meer providers bieden Alles-in-1 pakketten aan (Internet, bellen en digitale TV in één), waarbij deze diensten dezelfde internetverbinding gebruiken. Het kijken van digitale TV over bijv ADSL gebruikt zo ongeveer 4 tot 8 MB per seconde. Dat is capaciteit die u dus niet meer kunt gebruiken om te internetten. Heeft u 2 digitale TV’s, dan zal het internet merkbaar langzamer verlopen.

Afstand

Ten derde is de afstand tot de (wijk-)centrale van belang. De kabels in de grond vormen een complex netwerk van centrales die steeds verder uitsplitsen tot in wijkcentrales. Hoe verder u zich van deze wijkcentrale af bevindt, hoe meer snelheid er verloren gaat in de kabel. Met eventuele versterkers is dit op te lossen, maar niet altijd. Dit effect is vooral merkbaar in landelijke gebieden. Dit effect heeft u overigens voornamelijk met ADSL waarbij u snelheid verliest per meter kabel. Glasvezel wordt tegenwoordig tot in de meterkast aangelegd.

Kwaliteit van de kabels

Als laatste spelen de kabels in uw huis een rol. In sommige gevallen liggen er slechte of oude kabels in uw huis of is een kabel gebroken waardoor snelheid verloren gaat. Mocht uw internet langzaam zijn, vraag uw provider dan om uw verbinding door te meten. Ze kunnen dit op afstand eenvoudig doen en meten dan de snelheid tot in uw meterkast. Als deze snelheid sterk afwijkt van de snelheid die u zelf meet (via bijvoorbeeld Ookla Speedtest) dan kan het aan de kwaliteit van de kabels in uw huis liggen. Ook diverse aftakkingen van de internetkabels hebben een mogelijk negatief effect op de internetsnelheid.

Vergelijk alle providers

Nieuwsgierig geworden naar welke snelheid u maximaal kunt halen bij u thuis? Met de postcodechecker van pakkettenvergelijker.nl kunt u snel een overzicht krijgen van de mogelijke snelheden en aanbieders op iedere locatie in Nederland.

Vergelijk snelheid in jouw postcode

 

Copyrights ©2017: Pakkettenvergelijker.nl