Voor de consument is er geen verschil merkbaar tussen groene stroom en grijze stroom. Het is precies hetzelfde product. Of je stroom groen of grijs kunt noemen is afhankelijk van hoe de energie is opgewekt.
Groene stroom is milieuvriendelijker, omdat het opgewekt wordt uit duurzame bronnen. Voorbeelden van de meest voorkomende duurzame bronnen zijn wind (windmolens), zon (zonnepanelen) en biomassa (verbranding van hout, afval en diermeel). Ook aardwarmte (gebruik van de warmte in de bodem) is een steeds vaker gebruikte energiebron. Groene stroom is vaak duurder om te produceren voor de energieproducten. Ze krijgen echter subsidies waardoor ze de stroom voor dezelfde prijs als grijze stroom kunnen leveren aan consumenten.
Grijze stroom is energie die wordt opgewekt uit niet duurzame bronnen, die op den duur zal opraken. Deze zogenaamde fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkolen worden verbrand om energie op te wekken. Bij deze verbranding ontstaat CO2 en draagt daarmee bij aan het broeikaseffect en is dus slechter voor het milieu. Een andere vorm van grijze stroom is kernenergie.
Hoe weet ik zeker dat ik groene stroom krijg?
De energieleverancier kunnen middels het stroometiket inzicht geven in waar je stroom vandaan komt. Dit stroometiket vind je terug op je jaarafrekening. Het laat zien wat de samenstelling van je afgenomen energie was. Door regels en afspraken mogen leveranciers 100% groene stroom claimen terwijl dat niet altijd helemaal waar is. Kijk goed op de website van uw leverancier hoe de stroom wordt opgewekt.
Steeds meer mensen kiezen bewust voor groene stroom
Steeds meer consumenten willen hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Duurzame opgewekte stroom is meestal niet veel duurder dan grijze stroom. In onze vergelijker tool kunt u aangeven of u alle soorten stroom of alleen groene stroom wilt vergelijken. Gebruik hiervoor het filter aan de linkerzijde van de pagina bij het kopje ‘duurzaam’.