Vind een passende zorgverzekering

Past uw zorgverzekering nog bij uw wensen of uw gezinssituatie? Tot het einde van het jaar heeft u de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Nu is het moment om goed te vergelijken wat de verschillende aanbieders bieden! In onderstaande vind u een een overzicht vinden van diverse zorgverzekeraars. U kunt uw wensen aanpassen door verschillende opties te selecteren. De vergelijkingstool wordt mogelijk gemaakt door DSC Finance.

Hulp nodig?

Wij adviseren u om ieder jaar te kijken of de huidige zorgverzekering nog bij uw situatie past. Wellicht is uw eigen situatie gewijzigd waardoor uw zorgbehoefte is veranderd. Of mogelijk zijn de regels van uw huidige zorgverzekering gewijzigd. De kans dat u niet de juiste dekking heeft is aanwezig. Daarnaast betaalt u mogelijk te veel. Door ieder jaar de zorgverzekering van verschillende zorgverzekeraars te vergelijken kunt u veel kosten besparen!

Waarom overstappen?

De belangrijkste reden voor veel consumenten om over te stappen is de hoogte van de premie. De zorgverzekering is voor veel gezinnen een flinke kostenpost. Iedere besparing is daarom mooi meegenomen. Er zijn in totaal zo’n miljoen Nederlanders die ieder jaar overstappen van zorgverzekeraar.

Daarnaast de maandelijkse kosten kan de dekking van uw huidige zorgverzekeraar ook een reden zijn een andere partij te overwegen. Uw huidige zorgverzekeraar kan de vergoedingen in het basispakket of aanvullende pakketten wijzigen, waardoor het voor u minder voordelig uitpakt.
Wij adviseren u om ieder jaar goed te kijken naar welke zorg u daadwerkelijk heeft gebruikt het afgelopen jaar. Het is goed mogelijk dat u betaalt voor zorgverzekering die u eigenlijk niet nodig heeft. Al weet je natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Tegenwoordig worden zorgverzekeraars verplicht om informatie omtrent hun polissen duidelijk en transparant te communiceren. Iedere verzekeraar heeft daarom een bijsluiter op de website met meer informatie over de polissen en pakketten. Lees deze informatie goed door voordat u uw keuze definitief maakt.

Wanneer mag je overstappen?

Alle zorgverzekeraars zijn verplicht om in december informatie over wijzigingen in hun polissen te communiceren. In principe mag u overstappen tot 1 januari. U moet dus voor 31 december uw keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering. Wanneer u besluit over te stappen en dat voor 31 december doet, zal de nieuwe zorgverzekeraar uw oude polis opzeggen. Dat is de zogenaamde overstapservice. Vraag altijd om bevestiging van deze opzegging.
Overstappen tot 1 februari is ook mogelijk. Voorwaarde is dat de oude zorgverzekering vóór 1 januari was opgezegd. Andere voorwaarden zijn dat je geen betalingsachterstand heb bij je oude zorgverzekering hebt en niet in detentie zit.
Overstappen gedurende het jaar is onder de volgende voorwaarden toegestaan:

  • U verandert van baan en hebt bij uw nieuwe werkgever recht op een collectieve zorgverzekering. Voorwaarde is echter dat u (de verzekerde) bij uw vorige werkgever ook van een collectieve zorgverzekering gebruik maakte.
  • Vanwege een echtscheiding hebben ex-partner en/of kinderen niet meer op de polis van de verzekerde staan

Overige tips bij zorgverzekeringen vergelijken

  • Bij overstappen hebt u recht op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. U kunt binnen deze periode uw overstap annuleren zonder een reden op te geven
  • Sommige zorgverzekeraars eisen een medische acceptatie voor aanvullende verzekering of tandartsverzekering. Dit geldt met name voor de polissen met uitgebreide dekking.
  • Controleer ieder jaar of polis nog bij uw situatie past. Vergelijk eenvoudig alle aanbieders in onze zorgvergelijker

[/item][item title=”Veelgestelde vragen”]

Tot wanneer kan ik overstappen voor mijn zorgverzekering?

U kunt tot 31 december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Na 1 januari kunt u alleen overstappen wanneer u uw oude zorgverzekering hebt opgezegd voor 31 december. In dit geval kunt u tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari, zodat u in de tussentijd niet onverzekerd bent.

Wannneer u uw zorgverzekering voor 1 januari hebt opgezegd, maar nog géén nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten, kan dat tot en met 1 februari. In sommige gevallen geldt dat u gedurende het jaar ook kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Eigen risico verhogen of niet?

Voor 2017 is het verplicht eigen risico gelijk gebleven als in 2016: € 385,-. Dit is de standaard hoogte van het eigen risico bij de meeste pakketten. U kunt zelf bepalen om uw eigen risico te verhogen, dit wordt dan vrijwillig eigen risico genoemd. U kunt uw eigen risico tot maximaal met €500 euro verhogen tot een totaal van €885. Het voordeel van een vrijwillig eigen risico is, dat u hiermee korting krijgt op uw maandelijkse premie. U kunt op de jaaroverzichten van de afgelopen jaren zien hoeveel eigen risico u hebt gebruikt om een keuze te maken. In het vergelijkingsoverzicht kunt u de maandpremie laten berekenen bij verschillende niveau’s van het vrijwillige eigen risico.

Eigen bijdrage medicijnen meeverzekeren?

De meeste voorgeschreven worden vergoed door de overheid, maar soms betaalt u zelf een deel eigen bijdrage. U kunt zich aanvullend verzekeren tegen deze eigen bijdrage, zodat uw zorgverzekeraar ook deze eigen bijdrage betaalt. Wanneer is dat verstandig om te doen? Bereken daarvoor eerst wat je zelf jaarlijks kwijt bent aan de eigen bijdrage. Dat vind je eenvoudig uit met de website van de Rijksoverheid www.medicijnkosten.nl.